Manskören Harmoni

Om året som gått

År 2016 som gick och tack för mig.

Manskören Harmoni firade sitt 120-års jubileum ”For Ever Young” detta år 2016!
 
Jubileumsåret kom att innebära många nya spännande aktiviteter, såsom Julvesper i Mariakyrkan med Hemvärnets musikkår, förutom de traditionella konserter/framträdanden vid Valborg, Sveriges Nationaldag och Ale Stenar – sommarsolståndet.
 
I början av april åkte kören till Korsör och hade en gemensam konsert med Storabeltkören med efterföljande fest i typiskt danskt gemyt! Dagen efter deltog kören även i söndagens gudstjänst.
 
En månad senare kom Storabeltkören till Ystad , då körerna hade en gemensam konsert i Mariakyrkan och därefter fest. Storabeltkören sjöng på Svenska kyrkans gökotta vid Klostret. Konserterna i Korsör och Ystad blev mycket uppskattade och sången på gökottan var mycket stämningsfullt. Ja, detta gav inspiration till vidare samarbete!
 
Nästa höjdpunkt var Körfestivalen i Balchik, Bulgarien i början på juni. Detta blev en stor upplevelse för oss alla tillsammans med ett stort antal mycket duktiga körer från olika länder. Musiken och sången förenar verkligen!
 
Körens 30-års jubileum på Ale Stenar vid sommarsolståndet hölls i en magisk sommarafton med stor publiktillströmning.
 
Efter 1½ månads sommarlov var det dags för nya tag då Jubileumskonserten stod för dörren. Jubileumskonserten hölls i den vackra Teatern.
Ystads Teater som invigdes 1894 bildade en effektfull inramning när manskören Harmoni firade 120-års jubileum.
Jubileumsföreställningen inleddes med traditionell fyrstämmig manskörssång såsom Bellmans ”Käraste bröder, systrar och vänner.”
Konferencier var Nils-Gunnar Snygg som talade med teaterns eget spöke, som ville göra en audition till kören. Av detta blev intet! Första akten fortsatte med en kanon som hela salongen fick sjunga med i .
Två sångarbröder hade klätt ut sig till Haydn och Mozart och en nybildad ”dubbelkvartett” höjde stämningen rejält i salongen!
Sven-Eric Erlö med trio ackompanjerade och dagen till ära hade Sven-Eric gjort ett arrangemang till manskören av sången ”For ever young”. Den första delen avslutades med bulgariska sånger som framfördes av de bulgariska gästartisterna och kören.
I pausen spelade ”Kökstrion” i det vackra caféet, dvs. sångarbröder som brukar träna i någons kök!
Temat för andra akten var fest och champagne! Här fick publiken njuta av de två bulgariska gästartisterna Katerina och Alexander i fantastisk utstyrsel som framförde bl.a. Czardasfurstinnan och Glada Änkan. Sven-Eric ackompanjerade vår dirigent Violeta på flöjt ”Song of India”. En av sångarbröderna kan traktera en såg! Stig spelade ”Over the rainbow” till publikens förtjusning.
Kvällen avslutades med att manskören Harmoni tillsammans med två damkörer sjöng ”Conquest of Paradise” och Miranda tillsammans med två solister från kören sjöng ”Thank you for the music”
Kvällen till ära hade vår konferencier skrivit en ny text på de sista stroferna på Glada Änkan som passade denna speciella kväll. Alla på scenen och i salongen sjöng av hjärtans fröjd:
Sången ädla känslor föder, kläm nu i.
Stäm nu upp med våran kör i harmoni!
Sång och sångarglädjen det gör livet glatt.
Vi nu tackar er, och lyfter på vår hatt. – (här kom vår guldhatt fram).
Vilken magnifik avslutning!
 
Jag vill ännu en gång tacka alla för Jubileumskonsert som blev en succé. Det låg mycket arbete bakom detta framträdande och som Thomas Lantz skrev: ”Tack för en underhållande kväll. Ni överträffade förväntningarna.
 
Ja, då kändes det fullständigt rätt att avsluta mina 6 år som ordföranden i manskören Harmoni.
 
Tyvärr fick jag inte möjlighet att överlämna klubbor och ordförandenål till någon efterträdare på ordförandeposten, men en trio i styrelsen tar över ordförandeskapet i kören.
 
Jag vill avsluta mina härliga, händelserika och åren fulla av manskörssång med ETT STORT TACK och även EN STOR KRAM till er alla för de vackra orden, blommorna, jag blev hedersordförande för kören och inte minst för stående ovationer som jag fick i samband med att jag avgick som ordföranden!
Jag önskar manskören Harmoni LYCKA TILL och jag kommer numera att höra till åhörarskaran men också till manskören Harmonis fan-club!
Tack för dessa 6 år och kram/ Berit , avgående ordf.

2015 – Ett år fullt av sång och glädje men också sorg.

Vår äldste sångarbroder Bertil Risingers stämma tystnade för alltid och kören tog farväl av Bertil i Klosterkyrkan med sång och den brutna kamratkedjan runt kistan. Tack Bertil för alla dessa år du bidragit med så mycken sång och glädje. Då jag tittade framåt mot 2015 i 2014´s årskrönika skrev jag att året skulle innebära mycket sång och många utmaningar, vilket det också blev. Se bara som:

  • Flashmob på sta´n
  • Öppet hus på biografen Scala med en clown som inkastare – det gav verkligen mersmak
  • På Nationaldagen hade vi besök av KFUM-kören från Linköping. Det gav naturligtvis en gemensam konsert med efterföljande fest. 2017 är det vår tur att åka till Linköping och där sjunga tillsammans
  • Sång vid Ale Stenar. I år var det 30:e gången och Gunnar Persson, initiativtagare till denna tradition höll tal.
  • Koristkurs i egen regi – mycket uppskattat och det skall bli fler
  • Mariavall har en speciell plats i körens hjärta och det är en förmån att få sjunga i denna vackra byggnad
  • Ett samarbete har etablerats med Storabeltskören i Korsör, Danmark
  • Från och med 1 januari 2016 lämnade kören Skånska Sångarförbundet och gick istället med i Sveriges Körförbund

En viktig del i körarbetet är gemensamma fester. Tack Åke och Anette för sommar/höstfesten. Till julfesten hade en trio, dragspel, flöjt och bas, bildats. Tack Jan-Leo, Jan L och Stig för underhållningen. Ja, det var ett litet axplock av vad som hänt under 2015. Vill du läsa mer om manskören Harmoni har du vår hemsida att botanisera i! Till sist flera sångarbröder har anslutit sig till kören vilket ger inspiration, nytänkande och ännu mer sång! Alla ”gamla” och nya sångarbröder skall känna sig välkomna till gemenskapen i kören vänligen Berit Selander Andersson, ordföranden

 

2014 – Manskören Harmoni med många strängar på sin lyra!

Vilket händelserikt år! Under året har flera nya sångarbröder anslutit sig till kören, tack vare marknadsstånd på gågatan varje långlördag, en attraktiv hemsida och Faceboook som är välbesökt. Manskören Harmoni har under ledning av Violeta deltagit i många annorlunda utmaningar förutom de traditionella konserterna/framträdanden i kyrkor, vid Valborg, på Nationaldagen samt vid Ale Stenar. På Valborgsmäss sjöng kören på Stortorget tillsammans med andra körer under ledning av kulturchef Charlotta Blom Rudolf. Det blev mycket uppskattat- senare på kvällen sjöng kören vid Klostret som traditionen bjuder. Kören sjöng också för en ny åhörargrupp när vi var med i ”Skåne lyfter” vilket sedan gav att kören medverkade i Amigo Grande som kommer att sändas i barnkanalen april- maj. Terminen avslutades med sommarfest hos Nettan och Ole i Köpingebro. God mat och dryck som varvades med lek, sång och musik. Ännu ett stort tack från oss alla. Den stora händelsen för Harmonikören var ”Musikresan till Bulgarien”. Vilken upplevelse i musik, sång, kultur och historia!  Tack Violeta för att du gjorde det möjligt för oss att uppleva detta. Sedan att vi upptäckte att Violeta var en högt uppskattad musikprofil i Bulgarien gjorde oss mycket stolta att ha henne som dirigent för Manskören Harmoni. Du som vill läsa mer om Manskören Harmoni  – 2014 gå då in på vår hemsida; www.harmonikoren .se, där finner du allt som hänt under året i ord och bild! Det var året som gick och nu går vi fram emot nästa år 2015, som skall innehålla mycket sång och många utmaningar Vänligen Berit Selander Andersson, ordf.

2013 – på sångens vingar

Då har ännu ett år gott som blev ett händelserikt år! Med ny körledare och fler sångarbröder har Harmonikören fått ny energi! Året började med att vi annonserade om ny körledare. I annonsen skrev vi: ” Du skall naturligtvis älska körsång och med entusiasm och kreativitet leda kören under repetitioner och konserter” Vi fick två sökande. I början av februari fick Violeta Todorova uppdraget att bli Harmonikörens körledare. Violeta kommer från Bulgarien, är där utbildad musiklärare med musiklärarexamen.  Vilken körledare vi fick, det blev över allas förväntningar. I och med att Violeta fick uppdraget avslutades samarbetet mellan förre körledaren Madeleine B R och kören. Ulla A kvarstod som 2:e dirigent. Under året har Harmonikören haft olika framträdanden och den i HRF och Ystads församlingskrets blev lika uppskattat som vanligt. En sångarbroder hade släktträff och inbjöd sina sångarbröder att närvara samt stå för sången som var en del av hans livshistoria. Det blev en mycket varm och finstämd eftermiddag. Det traditionella firandet i Ystad, Valborgsmäss och Nationaldagen deltog Harmonikören i som vanligt. Det nya var att kören på Valborgsmäss stod kl.12 på Stortorget och sjöng vårsånger inför en stor publik. En mycket positiv upplevelse. Som jag skrev i 2012-års resumé att som ny ordförande i Skånska Sångarförbundet skall SSF´s jubileum naturligtvis firas på Ystads Teater. Så blev det också! Före jubileumskonserten hade vi två repetitionstillfällen i Hyllie församlingshem samt  gen.rep samma dag som konserten.  Att nästan 115 sångarbröder – det blev 105 – fick plats på scenen var tack vare en handfull sångarbröder från Harmonikören som lade ner ett stort jobb på att logostiken skulle fungera! Det blev en bejublad konsert med solist Tommy Juth, pianist Sven-Eric Erlö, basist Ulf Holmgren och konferencier Lars-Åke  Kristensson samt förbundsdirigenterna. Efteråt var det bankett på Surbrunn, Ystad. Tack vare sponsorer och mycket ideellt arbete gick konserten ekonomiskt ihop. TACK ALLA SÅNGARBRÖDER FÖR DENNA FANTASTISKA KVÄLL! Varje långlördag har kören ett stånd på gågatan, bemannat med sångarbröder, som informerade alla som var intresserade av att höra mer om Harmonikören. Sångarglädje innebär att man sjunger tillsammans vilket vi gjorde på Vårfesten i Ystad och vid Ale Stenar – sommarsolståndet  – med Svedala manskör. Innan sommarlovet utbredde sig hade kören med resp. blivit inbjudna till trädgårdsfest i Köpingebro. Det blev en härlig kväll med god mat och dryck och mycket sång. Hösten avslutades med konsert på Mariavall. En sällsam upplevelse  med stillhet och vänlighet i klostret, där kyrkorummet fylldes av sång. Som alltid sjöng Harmonikören in julen på Ljuskällan och tog därefter själva jullov för att samla sångarkrafter inför nästa år. Som det står på vår hemsida: ”Sången ädla känslor föder, hjärtats nyckel heter sång”! Vänligen Berit Selander Andersson, ordf.

2012 – på sångens vingar.

Mitt första år som ordförande i Harmonikören har blivit ett händelserikt år. Som jag sa´ när jag tackade för förtroendet att” det bästa resultatet får man genom samarbete”, och visst har det blivit så! Under vinter/vår har Harmonikören haft 2 konserter; Bromma kyrka och Tomelilla kyrka. Harmonikörens traditionella framträdande i HRF uppskattades som alltid även på Ystads församlingskretsens medlemsmöte. En sångarbroders stämma har tystnat. Harmonikören var med och tog farväl med sång och blommor. Samarbetet med Svedala manskör känns både inspirerande och trevligt. I år var Harmonikören inbjuden till Svedala där det bjöds på god mat, dryck och gemensam skönsång. Att sitta mitt bland män som sjunger av hjärtans fröjd är en sällsam upplevelse! De två traditionella firanden i Ystad, Valborgsmäss och Nationaldagen, deltog Harmonikören i. Det nya i år var att kören hade ett stånd vid Klosterkyrkan där kören presenterade sig under Nationaldagsfirandet.   Dessa två konserter hör till manskörernas historia och alla sångarbröder ser fram emot detta. Tänk er bara att få stämma upp i ” Sköna maj välkommen och/eller Vårvindar friska!” Inspirerad av den positiva respons vi fick av ståndet vid Klosterkyrkan tog styrelsen beslut om att ha ett stånd  på gågatan under  långlördagarna. Det gav resultat och flera nya sångarbröder kom till kören. Våra två dirigenter delade upp konserter/framträdanden under vinter/vår men sedan till hösten blev belastningen på vår 1:e dirigent Madeleine B R för stor och hon avsäger sig då uppdraget som 1:e dirigent. Då går stafettpinnen till vår 2:e dirigent Ulla A som tar sig an uppdraget med stor entusiasm och energi. Då jag blir vald detta år som ordföranden i Skånska Sångarförbundet kändes det naturligt att Skånska Sångarförbundets 115 år jubileum skulle firas på Ystads Teater. Koristkursen i Tygelsjö var ett första övningstillfälle på de sånger som skall sjungas påjubieet. Höstfest på Lancasterskolan bjöds på överraskande Thaimat, förutom dryck och naturligtvis sång. Den uppskattade traditionen att sjunga in julen för de äldre på Ljuskällan samt julkonsert i Bromma kyrka blev avslutningen för detta sångarår och som det står på Harmonikörens hemsida: ”Sången ädla känslor föder, hjärtats nyckel heter sång!” Vänligen Berit Selander Andersson, ordförande

Harmonikören och året 2011

2011 – Ännu ett år har gått! Ett år med förändringar. Efter 114 år av manligt styre blev jag ordförande, den första kvinnliga ordföranden i Harmonikören. Ett stort förtroende som jag fått av sångarbröderna samtidigt utmaningar och förväntningar. Det var med stor glädje jag mottog uppdraget och när jag tackade för förtroendet påpekade jag att: ”Visst kommer det att bli annorlunda, då män och kvinnor tänker/handlar olika, men det bästa resultatet får man genom samarbete. Under våren visade det sig att vår 1:e dirigent Madeleine hade svårt att leda/öva kören varje vecka och då ombads Ulla Andersson att komma in som 2:e dirigent. Det har visat sig vara ett klokt drag då dessa två dirigenter kompletterar varandra i att leda/öva kören. Att Ulla sedan har kunnat ställa upp med kort varsel har varit en stor fördel för mig. I midsommartid inbjöds kören till Madeleine och Mats´ bröllop vilket blev en höjdpunkt för kören som hedrade brudparet med skönsång. Under året har Harmonikören hållit 3 kyrkokonserter, Grönby-, Smedstorp- och Klosterkyrkan. I mitten av maj höll kören en körafton i Mariavalls kloster vilket uppskattades av nunnorna och kosterbesökarna. Som tack fick varje sångarbroder ett vackert ljus ifrån klostret och ett ”Välkommen åter”. Ystads kommun arragerade ”Mannens dag” – kampanj mot prostatacancer och ”Rosa lördag” – stöd för bröstcancerforskning, på Stortorget. Harmonikören deltog med stämsång. Samarbetet med Svedala manskör är en mycket givande och trevlig umgängesform. Vi inbjöd Svedala manskör till ”Vårruset” i Ystad. God mat och dryck och mycket sång. Sedan flera år tillbaka medverkar Svedala manskör i konsert vid sommarsolståndet vid Ale Stenar i Kåseberga. Ett magiskt ögonblick då manskören, som står inne i stenringen, sjunger under tiden som solen går ner i havet! Innan Harmonikören hade sommarlov deltog kören i en gemensam konsert på Sommarscen i Svedala .Förutom Svedala manskör och Harmonikören deltog Bjärnums-, Trelleborgs- och Köge manskör. Kvällen avslutades med mat och dryck och sång, sång sång! Det hör också till ordningen att Harmonikören framträder med vårsånger på HRF:s årsmöte. Under året har två sångarbröder gått ur tiden. Harmonikören var med och tog avsked med sång och blommor. Vad vore Valborgsmässoafton, med tal till våren, utan Ystads manskör, dvs Harmonikören? Absolut ingen feststämning. Kören sjöng in våren med traditionsbundna sånger, såsom ”Sköna maj välkommen, Vårvindar friska, Blommande sköna dalar m.fl. Likaså Nationaldagsfirandet utan manskör? Nytt detta år var att vi gick med i paraden från Hamngatan – Stortorget – Klostret innan konserten. Koristkursen i Hyllie var startskottet för träning inför Skånska Sångarförbundets julkonsert i Höganäs kyrka. Ca 160 sångarbröder från hela Skåne varav 10 från Harmonikören sjöng traditionella och nya julsånger under ledning av de tre förbundsdirigenterna. Det blev en stämningsfull och mäktig upplevelse för en fullsatt kyrka. Liksom tidigare år sjöng Harmonikören traditionsenligt in julen för de äldre på Ljuskällan. En mycket uppskattad tradition. Att sprida glädje – tröst – förnöjelse är Harmonikörens stora uppgift och som novisen säger ”Sången ädla känslor föder, hjärtats nyckel heter sång” Vänligen Berit Selander Andersson, ordföranden

Harmonikören och året 2010

Har präglats av en förnyelse av repertoaren. Det känns säkert att sjunga sin stämma i de välkända sångerna. Utmanande och spännande att pröva det nya. Körens kapacitet har utvecklats med nya såväl sakrala som profana sånger. Körens balans mellan stämmorna är fin och Madeleines känsla för framtoning och nyansering höjer kvalitén. Vi är förvisso en amatörmanskör men med erfarenhet och vilja som närmar sig proffs. Körmedlemmarnas närvaro vid tisdagsövningarna håller unika tal och det ger resultat. Kören är självsäker vid sina framträdanden och det smittar av sig i resonans hos publiken. Två nyårskonserter dels den 3 januari i S:t Nicolai kyrka, Simrishamn, och dels den traditionella trettondagskonserten i Tryde kyrka startade konsertåret. Båda konserterna hölls i välbesökta kyrkor. Stig Lindblad, vår andre tenor, överraskade med solonummer på såg med Madeleine Biderman ackompanjerande på piano. Ett uppskattat inslag i körens fram-trädande. Som tidigare år höll kören konsert inför HRF på kabinen i Folkets Park, Ystad. Fullsatt och en trevlig publik att sjunga inför. Så var det dags för vårsångerna vid Valborg. Sköna Maj, O hur härligt majsol ler, Vintern Ra och de andra välkända. Charlotta Blom Rudolf, ny och entusiastisk inom kommunen, ville förnya Valborgsfirandet med jättekör ute vid hamnen och tillika jättebål ute i vattnet. Harmonikören ställde givetvis upp, litet motvilligt i blandad kör. Det blev en jättekör som kämpade mot blåsten i hamnen. Kämpade gjorde också de som skulle tända bålet, men de förlorade mot blåsten och lyckades inte få fyr på brasan. Kanske var detta ett omen och en bekräftelse för oss som fortfarande tycker att körsång på Valborg självklart skall komma från en manskör. 2011 återgår vi till ordningen och Harmonikören sjunger in våren vid Klostret. Under Nationaldagsfirandet den 6 juni gav Harmonikören en eftermiddagskonsert vid Klostret. Sverige Fosterland och Sveriges Flagga ingick naturligtvis tillsammans med sommarlätta visor. Få skall glömma Lennart Nymans kraftfulla tenor i de fosterländska sångerna. De senaste åren har vi sjungit tillsammans med sångare ur Svedala Manskör vid Ales Stenar. Det är vid solnedgången under sommarsolståndet den 21 juni (den egentliga midsommaren) som de två manskörernas stämmor svävar ut över havet. Tala om stämning! Det är andra basarnas kördag. De har valt ” Sånger till kvinnan ” och det framför kören den 24 juli på Hamnkaféet i Ystad. En mysig eftermiddag som toppades med en ros till alla damer i publiken. Naturligtvis var sångerna en hyllning till kvinnan. Från Harmonikören deltog fyra sångare i Galakonserten vid Lunds Körfestival den 13 oktober. En skön och mäktig föreställning från Operans värld. Harmonikören är medlem i Skånska Sångarförbundet. Flera av Harmonikörens sångare deltog den 30 okt. i förbundets koristkurs i Hyllie under ledning av den inspirerande Sofia Eberhart.

Så var det dags för första basarnas konsert som stämman valt att hålla vid Hjärt och Lung föreningens möte på Kabinen i Ystad. Harmonikören bjöd på en bejublad kompott av Taube och Bellman i salig blandning med allsång i samma stil. En trivsam afton avslutades med en välsmakande Supé. Den 28 november underhöll kören julskyltningstittare med julsånger på gågatan i Ystad. Efteråt hölls i regi av Ebbe en trivsam julsupé för körmedlemmarna och deras respektive på restaurang. Den planerade traditionella adventskonserten i Klosterkyrkan, Ystad, blev inställd p.g.av snöstorm. Harmonikörens år avslutades med konsert för de äldreboende vid Ljuskällan i Ystad nyårsafton den 31 december. En värdig avslutning för en verksamhet som inte bara sprider glädje utan dessutom skänker glädje, en svårbeskrivlig glädje som infinner sig efter varje körövning. Sven-Lennart Skinnar Ordf.